slovník degustátora

Pojem

Vysvetlenie

Aróma vína

 

Látky prírodného pôvodu obsiahnuté vo víne, ktoré je možné senzoricky zachytiť pri čuchovej a chuťovej skúške

Barrique

 Dubový sud, používaný k dozrievaniu vín s typickou chuťou a vôňou

Cuvée

 

Víno, na výrobu ktorého boli použité dve a viac odrôd či ročníkov.

Dekantácia

 

Oddelenie čistého vína vo fľaši od usadeného depotu (usadenín vo fľaši) preliatim do karafy alebo inej nádoby.

Dochuť

Celkový dojem v ústach, ktorý zostane po prehltnutí dúšku vína.

Extrakt

 

Látky, ktoré zostávajú po odparení vody a alkoholu. Množstvo extraktu kolísa podľa úrody, ročníku a vyzretosti hrozna.

Fľašová zrelosť

 

po nafľašovaní sa víno ďalej vyvíja do stavu optimálnej zrelosti, čo závisí na odrode, akostnej kategórii, teplote uskladnenia a kvalite a dĺžke korkového štupľa.

Perzistencia

 

Dĺžka dochuti, teda to ako dlho je cítiť chuťový vnem po prehltnutí vína

Vínny kameň

 

Vyzráža sa reakciou kyseliny vínnej s draslíkom alebo sodíkom v priebehu kvasenia muštu alebo vo fľašovanom víne. Nie je závadou.

Zbytkový cukor

Cukor, ktorý neprekvasí v alkohol a zostáva vo víne.